четверг, 15 ноября 2012 г.

ÜLEMISTE VANAKE

Ülemiste vanake on mütoloogiline tegelane eesti rahvausundis, kes pidavat elama Tallinna lähedal Ülemiste järves. Ta tahtvat Tallinn ära uputada, kui see valmis saab. Seepärast peab talle alati ütlema, et Tallinn pole veel valmis. 

Ülemiste järves on suur kivi. Enne polnud seal järve. Mees kündnud seal kohal, korraga pilv tuleb, karjutud "Eest ära!" Uputanud mehe ära, mees jäänud järvevahiks. Jaanilaupäeva öösel pidi käima küsimas, kas linn on valmis. Vastatud ikka, et ei ole valmis. 
VÄRAVAVAHT






ÜLEMISTE  VANAKE




LOOD VANAST TALLINNAST

Linna nimed


















Põhjala ristisõdade ajal kasutatakse nime Lindanise.

Alamsaksa keele kaudu tekkinud Tallinna nimi Reval. Venestamise ajal nimetati ümber venepäraseks Reveliks. Veel huvitavam on, et nimi Revel on seotud ka Taaniga. Legendi järgi Valdemar, kes hävitas muistse eestlaste asula, ükskord nägi hirve. See oli väga kena loom. Ta käskis püüda. Uhke loom tormas kõrgest kaljust alla, eelistades surma. Üllatuv kuningas hüüdis "Reh - fall!" (Косуля упала! Hirv langes!) ja otsustas linna ehitada, nimega Reval  (vene keelas Revel). Hirv on eesti rahva vabaduse sümbol. Kohal Toompea külje all, kuhu hirv kukkus, nüüd asub monument. Ole ettevaatlik ja tähelepanelik: on lihtne libiseda.

Vene kroonikates kasutati Tallinna kohta nimekuju Kolõvan.

Veel üks linna nimi on Taanilinn, mis tähendab Датский город. Eestikeelne nimetus on Tallinn.

четверг, 8 ноября 2012 г.

KESKAEGSED TALLINLASED

Täna rühm "Rodnitsok" külastas Tallinna Linnamuuseumi. Seal toimus muuseumitund "Keskaegsed tallinlased". Lapsed said tuttavaks keskaegsete linna elanikega. Lapsed tundsid keskaegsete elanikena end.