вторник, 30 октября 2012 г.

SPORDIPÄEV 
"TUGEV NAGU KALEVIPOEG"
 Osavõtjad:  rühm "Rodnitšok"    ja   rühm "Solnõško"

Sündis Lindale poeg. Ning kohe hakkas see suure jõu ja vägevuse märke näitama. Kaks kuud karjus ta hommikust õhtuni ja õhtust hommikuni. Kolme kuiselt kõndis poiss juba toas ringi.Suuremaks sirgudes mängis ta kaljupankadega kurni ja viskas vägevate paelahmakatega mere ääres lutsu. Mõnikord õue all mängides aga kiskus ta noori kuuski kõige juurtega maast üles. Paistis, et Kalevipojast igas tükis isa vääriline mees kasvab.

Köievedu vedamine
Otsustasid noormehed täita isa soovi ja liisku heita, kellest saab kuningas. Teisel päeval läksid vennad juba varakult enne koitu teele, et liisuheitmiseks parajat paika otsida. Igaüks otsis endale paraja kivi ja varsti olid vennad järve kaldal võiduviskamiseks valmis. See, kelle kivi kõige kaugemale lendab, pidi pärima vana Kalevi riigi saama rahva valitsejaks ja kaitsjaks. Vanema venna kivi lendas tuule kiirul taeva poole ja langes järve teise kalda ligidal vette. Teine vend keerutas kivi vingelt vihisema ja see laendas joonelt vastaskaldale, nii et pool kivist jäi vette, teine pool rannale. Noorim vendadest saatis kivilinnu vuhisedes üle laia järve teisele kaldale kaugela kuivale maale. Nii oli noorem vend pärinud vana Kalevi valitsejaväe ja saanud maal kuningaks.


Liisuheitmine




Noor kuningas pani hobu adra ette ning asus hoolega maad kündma ja metsa raadama – kündis paigad põllumaaks, teised kohad heinamaaks, külvas kõrved kasvama ja aasad haljendama, linna ehitama. Kalevipoeg astus Peipsi järve poole teele ja Pihkvast ostis linnade ehitamiseks laudu ja hakkas kodu poole tagasi astuma.

               Lauakandmine

Комментариев нет:

Отправить комментарий