понедельник, 25 марта 2013 г.

MILLEGA  INIMESED  KIRJUTASID?
Kas tasub neist kõnelda? Need on ju täiesti tavalised kirjutustarbed, mida tunneme ja õpime kasutama ammu enne, kui hakkame koolis käima. Kas sul on tulnud pähe küsida, millega kirjutati vanasti?



Pliiatsid ja vihikud olid kaua väga kallid, mistõttu sinu vanaisa-vanaema, kui nad koolis käisid, kirjutasid krihvliga tahvlile. Krihvel oli pehmest savikiltkivist pulgake, tahvel puuraamidega kiltkiviplaadike.Sajandeid tarvitati tindiga kirjutamiseks teritatud ja otsast lõhestatud hane- või varesesulge. Tinti tehti tamme või mõne teise puu lehtedel kasvavast pahast. Seda pahka nimetati tindipähkliks. Pahkpähklit keedeti vees, lisati juurde vasevitrioli lahust ja liimi. Vitrioli toimel tõmbus pähkli keeduvesi mustaks tindiks, liim muutis tindi paksemaks.


Täitesulepea tuli tarvitusele XIX sajandi teisel poolel, kuid laiaulatuslikult hakati sellega kirjutama alles mõnikümmend aastat tagasi. Eluealt noored on ka täite- ja pastapliiats.

Kui küsida, millega tulevikus kirjutame, siis peame ehk mõtlema kirjutusmasinale. See kiire ja mugav kirjutusvahend leiutati mitmel maal peaaegu üheaegselt, umbes 1829. aasta paiku. Esmakordselt võeti kasutusele Ameerika Ühendriikides 1867. aastal.

Комментариев нет:

Отправить комментарий